LOGIN
Polymer Logistics/News & Events/Articles/Deal of geen deal – goederen in de EU blijven vervoeren

Articles

Scroll Down Scroll Down
Categories
[contact-form-7 id="11454"]

Articles

Deal of geen deal – goederen in de EU blijven vervoeren

Byhadasg October 04, 2020
Share:
Deal of geen deal – goederen in de EU blijven vervoeren

Een houten pallet weegt ongeveer 25 kg wanneer droog en aanzienlijk zwaarder wanneer nat, terwijl een plastic pallet zoals Cleanpal slechts 15 kg weegt.

Brexit heeft voor veel uitdagingen gezorgd voor bedrijven gevestigd in het Verenigd Koninkrijk en dat zal waarschijnlijk verergeren als er aan het einde van de overgangsperiode geen handelsovereenkomst wordt bereikt. Bedrijven zullen veranderingen moeten accepteren en bereid moeten zijn om zich aan nieuwe regelgeving te houden. Niet alleen als het om goederen gaat, maar ook betreffende het materieel dat wordt gebruikt om deze te vervoeren, zoals pallets. Momenteel verlaten de meeste producten die bestemd zijn voor de EU, het Verenigd Koninkrijk op houten pallets die niet met warmte zijn behandeld, maar deze behandeling kan een verplichte eis worden als er geen handelsovereenkomst wordt gesloten. Aangezien de industrie in het Verenigd Koninkrijk niet is ingesteld om de miljoenen pallets die momenteel in de EU-handel worden gebruikt[1] te behandelen met warmte, kan transport leiden tot een tekort aan pallets, waardoor het goederenverkeer en de toekomst van veel bedrijven in gevaar komen.  Gelukkig zijn er alternatieve opties beschikbaar om deze kloof te overbruggen. Hier bespreekt Adrian Dale, Algemeen Directeur van Polymer Logistics, hoe vooruitstrevende logistieke managers al overstappen op plastic pallets om het probleem aan te pakken en de efficiëntie, hygiëne en rentabiliteit in de procedure te verbeteren.

Houten pallets zijn lange tijd een hoofdbestanddeel van de logistieke keten geweest, vooral dankzij hun ruime beschikbaarheid en de vermeende lage kosten. De situatie zal waarschijnlijk veranderen wanneer het Verenigd Koninkrijk de interne markt en de douane-unie verlaat zonder een handelsovereenkomst te zijn aangegaan en overgaat tot handel onder de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). De huidige EU-vereisten vereisen dat het Verenigd Koninkrijk als niet-EU-land moet voldoen aan de ISPM15-verordening, die stelt dat alle massief houten pallets, houten kisten en houten opzetstukken een warmtebehandeling moeten ondergaan om ervoor te zorgen dat er geen schadelijke organismen vervoerd worden in het hout. Het voldoen aan deze nieuwe eis kan een uitdaging zijn. Hoewel sommige fabrikanten in het Verenigd Koninkrijk zijn begonnen om maatregelen te nemen om dit aan te pakken, ontbreekt het momenteel de industrie in het Verenigd Koninkrijk aan de apparatuur en faciliteiten benodigd om grote hoeveelheden houten pallets met warmte te behandelen, aangezien er voorheen geen grote vraag naar een dergelijke behandeling was. Desondanks, aangezien de EU de grootste handelspartner van het Verenigd Koninkrijk is[2], kan het niet naleven van de verordening een desastreus effect hebben op zowel bedrijven als op de economie in het algemeen.

Dit is waar het gebruik van plastic pallets een gamechanger blijkt te zijn. De ISPM15-verordening heeft betrekking op massief houten pallets, aangezien deze mogelijk schadelijke organismen kunnen bevatten. Kunststof pallets, zoals Cleanpal van Polymer Logistics, hebben daarentegen geen extra behandeling nodig om te worden toegelaten voor export naar EU-landen. Plastic herbergt geen schadelijke organismen, en in tegenstelling tot hout is het plastic dat in pallets wordt gebruikt niet-doorlatend. Dit maakt deze qua ontwerp hygiënischer, omdat ze geen vocht absorberen dat de groei van microflora kan bevorderen – een probleem dat vaak wordt geassocieerd met houten pallets en een belangrijke uitdaging vormt voor het voldoen aan de strikte hygiënevoorschriften die worden geassocieerd met vele toepassingen in de voedingsindustrie. Zodra de houten pallets zijn verontreinigd met afval of houten substraat, zijn deze moeilijk te reinigen, wat het risico vergroot dat potentiële pathogenen op het oppervlak achterblijven wat kan leiden tot kruisbesmetting. In industrieën waar hygiëne voorop staat, kunnen eventuele besmettingsincidenten een langdurig schadelijk effect hebben op de reputatie en winstgevendheid. Plastic pallets zijn gemakkelijk te reinigen en hygiënisch te houden, waardoor het risico op kruisbesmetting tot een minimum wordt beperkt. In een onderzoek vertoonden de plastic pallets van Cleanpal een significant lager aantal bacteriën, gisten en schimmels in vergelijking met houten pallets[3].

Behalve dat ze buiten het toepassingsgebied van de ISPM15-verordering vallen, bieden plastic pallets een reeks voordelen in vergelijking met traditionele houten pallets. Hun gewicht is al een cruciaal voordeel. Een houten pallet weegt ongeveer 25 kg wanneer droog en aanzienlijk zwaarder wanneer nat, terwijl een plastic pallet zoals Cleanpal slechts 15 kg weegt. Terwijl een standaard houten pallet twee mensen nodig heeft om te worden verplaatst, kan een Cleanpal-pallet veilig door slechts één persoon worden opgetild, waardoor de productiviteit toeneemt en werknemers andere taken kunnen uitvoeren, in plaats van dubbel het werk te doen. Houd er ook rekening mee dat het gewicht van de pallets de transportkosten verhoogt. Zwaardere pallets verbruiken meer brandstof en verliezen vrachtcapaciteit – belangrijke overwegingen voor bedrijven die hun procedure willen stroomlijnen en de kosten willen beheersen.

Los van transport kunnen plastic pallets bedrijven helpen om hun toeleveringsketen te beschermen tegen verschillende inefficiënties die het gevolg zijn van het gebruik van houten pallets. Een goed voorbeeld is de manier waarop pallets worden gestapeld. Nestbare kunststof pallets, zoals Cleanpal, besparen kostbare ruimte tijdens opslag en transport. Hierdoor is het mogelijk om drie keer zoveel lege geneste Cleanpal-pallets in één vrachtwagen lading te vervoeren vergeleken met houten pallets. De procedure is ook veiliger, aangezien de pallets aan elkaar worden vastgeklikt als een enkele eenheid, waardoor het risico wordt uitgesloten dat pallets tijdens het vervoer van een stapel glijden en daardoor mensen of voorraad in gevaar brengen. Bovendien wordt de tijd besteed aan het verplaatsen van pallets ook verminderd door het efficiëntere stapelen, waardoor vorkheftrucks slechts een derde van het aantal pallets op dezelfde manier als gestapelde houten pallets kunnen verplaatsen. Dit helpt om de tijd die wordt besteed aan het gebruik van vorkheftrucks te optimaliseren en het magazijn verkeer te verminderen, de uitstoot te verminderen en de veiligheid te verbeteren.

Zoals uit de bovenstaande voorbeelden blijkt, bieden plastic pallets in veel toepassingen meerdere voordelen in vergelijking met houten pallets. Door deze vroeg in de logistieke keten te introduceren, kunnen bedrijven eventuele onderbrekingen in het goederenvervoer helpen te minimaliseren, ongeacht de uitkomst van de handelsbesprekingen. Dit is het moment om te concentreren op toekomstbestendige operaties en alle noodzakelijke stappen te nemen om de meest naadloze handelsrelatie met de EU voor te bereiden. Daarom is het essentieel om ervoor te zorgen dat de logistieke keten, inclusief de pallets die worden gebruikt bij het transport van goederen, blijft bijdragen aan een succesvolle operatie in plaats van deze in gevaar te brengen.

Voor meer informatie over de voordelen van Cleanpal, ga naar www.polymerlogistics.com

EINDIGT

Bericht voor de redactie

Polymer Logistics is een toonaangevende leverancier van ‘One-Touch/Retail Ready Packaging (RRP)’-oplossingen. Sinds 1994 helpt het bedrijf retailers wereldwijd om het beheer van hun toeleveringsketen te vereenvoudigen door hen precies te bieden wat ze nodig hebben op het gebied van logistieke diensten en productpresentaties – van fabricage tot de winkelvloer.

De kracht van het merk komt voort uit de consistente staat van dienst van het bedrijf om klanten te helpen om hun totale kosten tot aan 60% te verlagen en tegelijkertijd de product beschikbaarheid in de winkel te vergroten. Voeg daar een innovatieve en flexibele aanpak aan toe, de expertise op het gebied van goederen afhandeling en logistiek beheer en een gericht streven naar uitstekende dienstverlening.

Polymer Logistics heeft 17 servicecentra en wasplaatsen met toegewijde lokale teams in de VS en Europa.

Polymer Logistics werd in december 2019 overgenomen door Tosca. Tosca is een toonaangevende pooler van herbruikbare verpakkingen in Noord-Amerika.

Voor meer informatie, ga naar: www.polymerlogistics.com

Over Tosca

Tosca is een toonaangevende leverancier van herbruikbare verpakkingen en toeleveringsketen oplossingen in een breed scala van markten, waaronder eieren, kant-en-klaar vlees, gevogelte, agrarische producten en kaas. Het bewezen RPC-systeem van Tosca is een slimmere manier om verse producten veilig van bron naar schap te verplaatsen, waardoor inkrimpings- en arbeidskosten aanzienlijk worden verminderd, de productkwaliteit behouden blijft en de algehele toeleveringsketenefficiëntie voor detailhandel, telers en leveranciers wordt geoptimaliseerd. Voor meer informatie, ga naar: www.toscaltd.com.

Contact:

Klaus Lammers, Algemeen Directeur

Tel: +49 (0)2383 919 422 

E-Mail: Klaus.lammers@polymerlogistics.com

Susan Heil, Chief Marketing Officer

Tel: +1 920.569.5335

Mobiel nummer: +1 678.522.8332

E-mail: Sheil@toscaltd.com

Afgegeven door:

Maria Alonso

Publitek

Tel: +44 (0) 20 8429 6541

E-mail: maria.alonso@publitek.com

Web: www.publitek.com 


[1] https://www.theguardian.com/politics/2019/feb/26/uk-pallet-crisis-no-deal-brexit

[2] https://commonslibrary.parliament.uk/research-briefings/cbp-7851/

[3] Matthew Owen (2017), Hygiënische Voordelen van het Gebruik van Cleanpal® Retourneerbare Transportverpakkingen in de Voedselvoorzieningsketen, College of Science National Center for Food Manufacturing

[contact-form-7 id="11455"]